Bladel: 0497 820216        Hapert/Hoogeloon: 0497 382065

Etalagebenen (Claudicatio Intermittens)

Wat zijn etalagebenen oftewel Claudicatio Intermittens?    
Bij etalagebenen heeft u last van slagaderverkalking in de benen. Door de vernauwing in uw benen kan er niet genoeg zuurstofrijkbloed afgevoerd worden naar uw beenspieren wat voor klachten kan zorgen. Tijdens het lopen hebben uw spieren namelijk meer zuurstof nodig. Wanneer u een eindje heeft gelopen krijgt u pijn in uw been/benen, gepaard met een krampend, verzurend gevoel, net alsof er een ballon op knappen staat. Dit zorgt voor pijn in uw benen, wat wegtrekt wanneer u een tijdje heeft stilgestaan of gerust. Wij noemen het etalagebenen, doordat mensen met deze aandoening hun klachten proberen te verbloemen door te doen alsof ze winkeletalages aan het bekijken zijn. 

Symptomen   
De meest voorkomende verschijnselen van etalagebenen zijn vermoeide benen, pijn of kramp tijdens het lopen. Meestal bevindt de pijn zich in de kuiten, maar deze kan ook optreden in het bovenbeen of bilregio. In ernstige gevallen kan de pijn ook aanwezig zijn wanneer u rust.  
Andere symptomen van een slechte doorbloeding van de benen zijn koude voeten, minder gevoel in de benen, kalknagels of langzaam groeiende teennagels. 

Oorzaken van etalagebenen    
Naar schatting heeft 3% van de 55-plussers last van etalagebenen en 14% van de 70-plussers. Er zijn een paar factoren die dit proces kunnen versnellen, namelijk: 

  • Ongezond voedingspatroon
  • Roken 
  • Alcohol
  • Weinig beweging 
  • Diabetes mellitus  

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen? 
De klachten bij etalagebenen kunnen onder begeleiding van een gesuperviseerde looptherapeut worden verbeterd. Daarnaast wordt er gekeken naar de leefstijl. 

HOMEPAGINA TERUG

Maak direct een afspraak

Het team van de Fysiocenters in Bladel, Hapert en Hoogeloon staat voor u klaar. Doordat al onze fysiotherapeuten een eigen specialisatie binnen het vak hebben en we intensief samenwerken, kunnen we onze cliënten optimaal begeleiden naar hun herstel.