Bladel: 0497 820216        Hapert/Hoogeloon: 0497 382065

(Chronische) peesklachten

Een peesontsteking is een veelvoorkomende blessure die op alle leeftijden voor kan komen. Bij zowel de jonge voetballer die last heeft van zijn of haar achillespees als personen op leeftijd met bijvoorbeeld hielspoorklachten of een tennisarm. Hieronder krijgt u meer informatie over peesklachten Daarnaast nodig ik u uit om het filmpje hieronder te bekijken. Hierin verteld collega en pees-specialist Ruud u meer over peesblessures.

Wat is een pees?
Een pees is een sterke bundel van vezels die ervoor zorgt dat de kracht van een spier wordt overgebracht op een botstuk. Deze bundel is zeer trek-vast en vormt de verbinding van de spier naar het bot. In ons lichaam zitten tal van pezen waarbij de achillespees en kniepees de bekendste zijn. Echter kun je in de regel zeggen dat er zich rondom ieder gewricht meerdere pezen bevinden. Van schouder tot enkel en van vingerkootje tot je kleine teen.  

Wat is een peesblessure?
Peesblessures ontstaan wanneer er een disbalans is in de krachten die erop plaatsvinden. Denk hierbij aan een over- of onderbelasting. Wanneer de pees zichzelf niet meer kan herstellen voordat deze weer wordt belast ontstaat er een blessure. Vaak wordt dit een peesontsteking genoemd maar de medische term hiervoor is een ‘tendinopathie’. In een verder stadium kunnen hierdoor ook verkalkingen of çalcificaties’ontstaan’. Andere oorzaken voor peesblessures zijn het hebben van een reumatische aandoeningen of het is een gevolg van bepaald medicatie gebruik. Dit komt echter minder vaak voor.

Veel voorkomende peesblessure of locaties voor een peesblessure zijn:

  • Elleboog (tennisarm)
  • Achillespees (achillespees tendinopathy)
  • Kniepees (jumpers knee)
  • Schouderpezen
  • Hielspoor (plantaire fasciopathy)       
  • Hamstringspezen
  • Heup (buitenzijde van de heup)

Wat kunnen wij voor u betekenen?
Afhankelijk van het klachtenbeeld wordt een echografisch onderzoek gedaan. Dit kan bij ons op de praktijk worden uitgevoerd en geeft direct duidelijkheid over de ernst van de blessure, de beste behandelvorm en de hersteltijd van de blessure. 

Loop er niet te lang mee door!
Weet u niet goed wat u heeft? 
Weten welke behandelingen wij kunnen bieden Bekijk hier het overzicht! Of maak een afspraak!

HOMEPAGINA TERUG

Collega Ruud van der Horst over peesblessures: het verhaal erachter!

Maak direct een afspraak

Het team van de Fysiocenters in Bladel, Hapert en Hoogeloon staat voor u klaar. Doordat al onze fysiotherapeuten een eigen specialisatie binnen het vak hebben en we intensief samenwerken, kunnen we onze cliënten optimaal begeleiden naar hun herstel.