Bladel: 0497 820216        Hapert/Hoogeloon: 0497 382065

Nieuws

Specialisatie Osteoporose, vallen en breken

Collega Wendy Peeters heeft de expertise in huis om deze patiëntengroep te begeleiden.

Bij de specialisatie Osteoporose, vallen en breken denk je misschien vooral aan de behandeling van osteoporose patiënten, maar deze specialisatie richt zich juist ook op valpreventie en het herstel na botbreuken. Er is een groep patiënten die een verhoogd risico op botbreuken heeft of bang is geworden om te vallen. Collega Wendy Peeters heeft de expertise in huis om deze patiëntengroep te begeleiden. 

Osteoporose is een chronische aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt. Bij osteoporose is er sprake van botontkalking, maar naast een afname van botmassa is er ook ook een veranderde structuur van het bot. Door deze veranderde botstructuur ontstaan gemakkelijk fracturen. Een fractuur is dan ook meestal het eerste signaal verder onderzoek te doen naar osteoporose.  

De kans op osteoporose neemt toe naarmate je ouder wordt. Ook erfelijkheid kan een rol spelen. Vrouwen hebben meer kans op osteoporose dan mannen, dit komt doordat het vrouwelijk hormoon oestrogeen na de overgang afneemt en dit hormoon voorkomt juist botafbraak. Maar ook leefstijl speelt een rol. Roken, weinig bewegen, ongezond eten en te veel drinken kunnen bijdragen aan osteoporose.  

Voor osteoporose bestaat een behandeling uit medicatie, eventueel aangevuld met vitamine D3 en calcium, en/of een beweegprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut. Daarnaast zijn adviezen op gebied van voeding en leefstijl van groot belang. 

Wat kan de fysiotherapeut doen? 
Bewegen en leefstijl zijn belangrijk bij osteoporose en fractuurpreventie. Met een goede valrisico-inschatting en persoonsgerichte beweeg- en leefstijlbegeleiding kan een fysiotherapeut het valrisico bij patiënten verlagen en de botbelasting verhogen. Naast preventie van fracturen, helpt dit om inactiviteit bij patiënten te voorkomen en ondersteunt het de mobiliteit.

Fysiotherapie helpt ook bij het herstel na fracturen. De therapie is gericht op veilig bewegen na een fractuur, herstel van de fractuur, valpreventie en het optimaliseren van beweeggedrag bij alle dagelijkse activiteiten. Hierdoor wordt het risico op fracturen verlaagd, wat bijdraagt aan een verbetering van de kwaliteit van leven. Hierbij is aandacht voor botbelasting, spierversterking, balans en houding. Ook het tegengaan van immobiliteit speelt een belangrijke rol, want zeker ook voor botten geldt: use it or lose it! 

Wilt u meer weten? Neem dan telefonisch contact met ons op, tel. 0497 - 382065

Het team van de Fysiocenters in Bladel, Hapert en Hoogeloon staat voor u klaar. Doordat al onze fysiotherapeuten een eigen specialisatie binnen het vak hebben en we intensief samenwerken, kunnen we onze cliënten optimaal begeleiden naar hun herstel.