Bladel: 0497 820216        Hapert/Hoogeloon: 0497 382065

Nieuws

Grip op schouderpijn

Bij schouderpijn spelen vaak veel factoren een rol

Veel mensen ervaren wel eens schouderpijn, net zoals rug- of nekpijn. De meest voorkomende oorzaak is over- of onderbelasting (door inactiviteit) van de pezen rondom de schouder. Regelmatig is hierbij een minder optimaal functionerende nek en/of rug betrokken (> 40%). Schouderpijn varieert van licht irritant naar ronduit onuitstaanbaar.

Hoe krijg je er meer grip op?

Schouderfysiotherapie
Waarschijnlijk heb je bij aanhoudende schouderklachten baat bij behandeling door een gespecialiseerde schouderfysiotherapeut. Behalve een gericht onderzoek van de schouder en omliggende regio’s hebben zij ook ervaring dat veel andere factoren betrokken kunnen zijn bij aanhoudende schouderklachten. Daarom kiezen deze therapeuten graag voor een totaalaanpak, gericht op de hele situatie en mens.

Totaalaanpak
Leefstijlfactoren zoals langdurige stress en manier van denken daarover (mindset), verminderde nachtrust, een verkeerd ademhalingspatroon, te weinig beweging en een minder optimale houding hebben vaak invloed op schouderklachten. Ook voeding heeft invloed op je zelfherstellende vermogen. Daarom is het goed dat je fysiotherapeut een op maat behandelplan maakt voor jou persoonlijk, waarbij deze factoren worden meegenomen. Je kunt een stijve spier masseren en een stroef gewricht mobiliseren of manipuleren, maar als de onderliggende oorzaak niet of nauwelijks de gewenste aandacht krijgt heb je een grote kans op snel terugkeren van de klachten. Natuurlijk kan massage en mobilisatie wel bijdragen aan je herstel.

Stress
Als voorbeeld ga ik iets dieper in op één zo’n beïnvloedende factor: stress-mindset. Hoe kijk jij tegen stress aan? Is het slecht voor je of ontwikkelt het je?

Twee hormonen die vrijkomen tijdens stress zijn cortisol en DHEA. Cortisol kan op termijn negatieve effecten hebben op je gezondheid. DHEA is de tegenhanger van cortisol en heeft veel positieve functies. De verhouding tussen deze 2 hormonen noemt men de groei-index. Hoe meer DHEA vrijkomt tijdens stress hoe hoger de groei-index en hoe minder klachten je ervaart. Het mooie is dat je zelf invloed hebt op de hoeveelheid DHEA door een positieve mindset. Zo blijkt een oude spreuk te kloppen: ‘een vrolijk hart bevordert de genezing’.

Dit betekent natuurlijk niet dat je je pijn kunt weglachen. Wat dan wel? Tot besluit een mooie stelling om over na te denken:

‘De emotionele betekenis die je geeft aan een gedachte bepaalt je gedrag en je gedrag bepaalt de resultaten die je behaalt.’ – Michael Pilarczyk.

Direct aan de slag met je schouderpijn? 

Vitaal Online biedt u een online module Vitale schouder aan, zodat u in enkele weken weer grip krijgt op uw klachten.

Meer informatie

Het team van de Fysiocenters in Bladel, Hapert en Hoogeloon staat voor u klaar. Doordat al onze fysiotherapeuten een eigen specialisatie binnen het vak hebben en we intensief samenwerken, kunnen we onze cliënten optimaal begeleiden naar hun herstel.