Bladel: 0497 820216        Hapert/Hoogeloon: 0497 382065

Nieuws

BESTE TIJD OM TE TRAINEN

Je hoort er verschillende verhalen over. De één zegt dat je het best ’s avonds kunt sporten als je er maar ruim voor het slapengaan weer mee stopt. Maar met een volle maag gaan sporten is ook niet erg gezond, dus ja, dan moet je dus je avondmaaltijd wel extra vroeg nuttigen.

Anderen stellen: je moet gaan sporten vóór het ontbijt, vooral als gewichtsverlies een van je doelen is. Je zou zo vroeg op de ochtend namelijk meer vetten dan suikers verbranden. Hoe zit het nou echt? Moet je voortaan om 17 uur aan de avondmaaltijd zitten en dan gaan sporten, of kun je juist beter om 5 uur ’s ochtends de wekker zetten?

Ochtend- of avondmens
De vraag of je een vroege vogel of nachtuil bent, lijkt een rol te spelen. Sporten ’s morgens voelt voor ochtendmensen minder zwaar dan een training in de avonduren. Bij wie pas tegen het einde van de dag goed op dreef komt, is dat uiteraard omgekeerd. Maar die late types kunnen wel wennen aan ochtendlijke trainingen: naarmate ze het vaker doen, gaat de training minder zwaar aanvoelen. 

Het draait om de vetverbranding
Vaak wordt beweerd om in de ochtend voor het ontbijt te sporten. Je zou dan meer vet verbranden. Buiten dat dit zwaar is, is de vraag of nuchter trainen iets oplevert. Dat je vooral vet verbrandt, klinkt misschien aanlokkelijk, maar in vergelijking met sporten op een ander tijdstip is het verschil in effect miniem. Je moet bovendien goed opletten dat je de vetreserves niet opnieuw aanvult met het nuttigen van een overdadig ontbijt.

Na het ontbijt sporten is ook geen aanrader: de vetverbranding is dan extra laag, want je verbrandt eerst de suikers van het ontbijt en spreekt daarna pas je vetreserves aan. Dat kan algauw een uurtje duren. Wie nu eenmaal het liefst ’s ochtends sport, doet het toch maar het best op een nuchtere maag. Want trainen op dit tijdstip heeft wel degelijk een gunstig effect: het stimuleert de capaciteit van de cellen om vetten te verbranden en dat is goed voor de stofwisseling.

Geen goed idee: trainen als het uitkomt
Veel mensen wensen geen vast trainingstijdstip: ze willen gewoon bewegen op de momenten dat de dagtaak het toelaat. Lijkt een goed plan, maar dat is het niet altijd. Voor erg gedisciplineerde mensen kan het werken, maar bij de meeste mensen verwateren de goede voornemens in uitstelgedrag. En je weet: van uitstel komt afstel.

Bovendien hebben mensen de neiging de totale trainingstijd (inclusief de reis van en naar sportschool of -veld) nogal krap te bemeten. Je aansluiten bij een sportclub met afspraken op vastgelegde tijdstippen lijkt beter te werken, zeker voor beginners.

Dagelijks is beter dan maandelijks
Regelmaat is het sleutelwoord. Het is een van de belangrijkste factoren voor wie zijn basisconditie of gezondheid wil verbeteren. Nu is één keer in de maand trainen ook regelmatig bewegen, maar dat bedoelen we natuurlijk niet. Want als er te veel tijd zit tussen twee trainingen, daalt je conditie steeds weer naar het oorspronkelijke niveau. Het is dus beter elke dag een beetje te bewegen dan één dag heel veel en een maand lang niets. Ideaal is: om de dag trainen, week in week uit, jaar na jaar, op het tijdstip dat jou het best bevalt.

Diabetespatiënten: na ontbijt of avondmaal
Lichaamsbeweging helpt bij diabetes type 2 om het teveel aan suikers uit het bloed te halen. Door te sporten bereik je dus sneller meer normale bloedsuikerwaarden. En het beste moment daarvoor is ongeveer 30 à 60 minuten na het ontbijt. Extra bewegen vóór het ontbijt heeft minder effect, net als sporten voor de lunch.

Over het effect van lichaamsbeweging voor of na het avondeten weten we voorlopig nog weinig, maar er zijn aanwijzingen dat bewegen ná die maaltijd meer effect heeft dan ervoor. Dat kan interessant zijn omdat het wellicht helpt de bloedsuiker gedurende de hele nacht wat lager te houden. Proberen kan zeker geen kwaad. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je dan na het avondeten geen drankjes of snacks met koolhydraten (suikers) meer neemt.

Het team van de Fysiocenters in Bladel, Hapert en Hoogeloon staat voor u klaar. Doordat al onze fysiotherapeuten een eigen specialisatie binnen het vak hebben en we intensief samenwerken, kunnen we onze cliënten optimaal begeleiden naar hun herstel.