Bladel: 0497 820216        Hapert/Hoogeloon: 0497 382065

Echografie

Wat is echografie?
Echografie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Echografische beeldvorming is een zeer bruikbare methode om botten, gewrichten, spieren, pezen, kapsel en banden te bestuderen. Weefselschade na een (sport)blessure is met echografie goed te beoordelen. Een echografisch onderzoek levert sneller en meer informatie op. Doordat we in de fysiotherapie geen opname maken van ingewanden maar alleen van bovenstaande structuren worden deze vorm van echografie MSU- echografie (MSU = musculoskeletal ultrasound) genoemd.

Voordelen van MSU-echografie:

  • Echografie is bij acute klachten, waarbij pijn nog een grote rol speelt, te gebruiken.
  • Echografie is eenvoudig toepasbaar.
  • Echografie is pijnloos en laat het lichaam onaangetast.
  • Echografie is ongevaarlijk en niet schadelijk.
  • Echografie wordt niet beïnvloed door een pacemaker of metaal in het lichaam.
  • Echografie brengt structuurveranderingen in beeld (zoals de grootte van een spierscheur).

Voordeel van MSU-echografie:
Het voordeel van echografie bij de fysiotherapeut is dat hij een totaalbeeld van de klacht kan maken. Anamnese en functieonderzoek, aangevuld met echografie bieden een grote meerwaarde voor de diagnostiek in de huidige fysiotherapiepraktijk. 

Hoe verloopt een onderzoek echografie?
De patiënt neemt plaats op de behandeltafel of op een kruk voor het apparaat. Om goed contact te krijgen tussen de echokop (transducer) en de huid, wordt gel aangebracht. Door de transducer over de huid te bewegen wordt het aangedane gebied op de monitor in beeld gebracht. Indien nodig, kunnen plaatjes bewaard worden voor verdere bestudering of ter evaluatie van de klacht, wanneer bijvoorbeeld enkele weken later opnieuw een echo gemaakt wordt. Het onderzoek is snel en is pijnloos voor de patiënt. Het onderzoek duurt gemiddeld 10 tot 25 minuten. De bevindingen van de onderzoeker worden u direct meegedeeld.

Kosten en vergoedingen
Voor het echografisch onderzoek worden geen extra kosten in rekening gebracht. Wanneer het onderzoek plaatsvindt binnen het behandeltraject zal dit gewoon vallen binnen de behandeling en wordt dan ook op deze manier gedeclareerd aan uw zorgverzekeraar. Wanneer u geen vergoeding krijgt van uw zorgverzekeraar zal het bij u gedeclareerd worden als zitting fysiotherapie.

AFspraak maken TERUG

Het team van de Fysiocenters in Bladel, Hapert en Hoogeloon staat voor u klaar. Doordat al onze fysiotherapeuten een eigen specialisatie binnen het vak hebben en we intensief samenwerken, kunnen we onze cliënten optimaal begeleiden naar hun herstel.