Bladel: 0497 820216        Hapert/Hoogeloon: 0497 382065

COPD

Onze fysiotherapeuten kunnen je deskundig begeleiden bij het verbeteren of op peil houden van de conditie. Misschien vind je dit moeilijk of durf je je niet goed in te spannen omdat je steeds benauwd wordt. Onze fysiotherapeuten kunnen je uitleggen wat je juist wel en beter niet kunt doen. In overleg en afgestemd op jouw situatie, stellen we een trainingsprogramma op ter verbetering van de conditie. Eventueel krijg je aangepaste oefeningen voor bijvoorbeeld ademspieren en arm- of beenspieren. Deze inspanning wordt meestal beloond met vermindering van klachten. Doordat je zelfvertrouwen groeit, kan je daarna ook zelf meer gaan bewegen.

Hoesten
Mensen met COPD hoesten om slijm kwijt te raken. Bij emfyseempatiënten zijn de longen echter minder stevig en werkt hoesten juist averechts. Wij kunnen je een manier aanleren om zo effectief mogelijk slijm los te maken en op te geven. Hierdoor kom je sneller van luchtweginfecties af en kan je deze eventueel voorkomen.

Ademen
Als je kortademig bent kunnen we je leren je ademtechnieken en tempo aan te passen zodat je minder snel benauwd wordt en de eigen mogelijkheden beter leert inschatten. Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen.

Blijven bewegen
Afhankelijk van het doel en de ernst van de ziekte, duurt een training tussen de drie en zes maanden, of mogelijk heb je langduriger begeleiding nodig. Het is noodzakelijk dat je na de behandeling tracht zelfstandig verder te gaan met bewegen. Wij geven je advies hierover.

AFspraak maken TERUG

Het team van de Fysiocenters in Bladel, Hapert en Hoogeloon staat voor u klaar. Doordat al onze fysiotherapeuten een eigen specialisatie binnen het vak hebben en we intensief samenwerken, kunnen we onze cliënten optimaal begeleiden naar hun herstel.